ANEMONEN

 

Anemonen er et levende Scenekunsthus i hjertet af København, der producerer scenekunst og lægger hus til de bedste gæstespil for børn og unge fra hele landet. Anemonen vil gerne kendes af publikum, som et scenekunsthus der: 

  • forholder sig nysgerrigt, undersøgende og udviklende til tematikken ”At være barn i en moderne og foranderlig verden”

  • hvor børn og familier på tværs af generationer og kulturer mødes i scenekunstoplevelsen som både tilskuere og medskabere.

  • der præsenterer det velkendte, men i særdeleshed også den nyskabende scenekunst i trygge rammer

  • som led i fødekæden og teaterlandskabet i København dækker scenekunst fra 4-12 år i indre by

  • der er en uundværlig, aktiv bidragsyder til København som en “ung by” med et alsidigt Kultur- og fritidsliv med et indhold, der taler til, og afspejler en divers befolkningssammensætning

SÆSON 2025/2026

Hvad vil det sige at være Anemonen? 

Anemonen er et symbol på håb. Vi spirer frem i det tidlige forår, mens skovbunden stadig er kold og bar, før de store træer breder deres skygge. Det kræver mod at være først. At være lille og lys i en verden, der kan føles tung. Men netop her, i det tidlige, sårbare og modige, henter vi vores styrke. 

Som blomsten trækker vi kraft fra det usynlige netværk under jorden. Vores scenekunst vokser frem af det, vi har forbundet os med gennem de seneste sæsoner: børnene, naturen og det sanselige nærvær. 

Vi gør barnets blik til vores kompas. Vi vil skabe scenekunst, der tager børns perspektiver alvorligt – ikke ved at forklare dem verden, men ved at give dem plads til at være i den. Et rum, hvor de kan mærke, undre sig og blive set. Derfor lader vi følelserne, forundringen og forbindelserne være omdrejningspunktet i Anemonens scenekunst. 

Vi søger mod naturen, fordi den kan minde os om, at vi hører til, som en del af noget større og dybt forbundet. Det er herfra, vi henter vores fortællinger og vores kunstneriske retning. Vi stræber efter at skabe forestillinger, der tør tage en sanselig, magisk og nærværende tilgang til de store spørgsmål – om livet, fællesskab og den verden, vi deler med alt levende. 

Sæson 2025/2026 – forestillinger med rødder i det levende 

I den kommende sæson bringer vi vores værdier helt frem i lyset. Vi har valgt forestillinger, der spirer op af vores kernefortælling og som undersøger naturens magi og menneskets plads i den. Vi tror på scenekunst, der mærkes. Der sætter spor. Der spirer videre i dem, der oplever den. 

  • Det Satans Ukrudt – Premiere 2. september 2025 
    En syret, hjertevarm animationsforestilling baseret på Kim Fupz’ historie om Gud, der vil pensioneres og bo i Ballerup, og Alvin, der længes efter sine forældre.

  • Mycelium – Genopsætning i foråret 2026 
    Den Reumert-nominerede danseinstallation Mycelium vender tilbage. En magisk oplevelse for både babyer 2 - 24 måneder og deres voksne, skabt i samarbejde mellem MYKA og Anemonen.


KOMPAGNISKABER
På Anemonen går vi efter en farverig pallette af kunstneriske samarbejder med eksterne aktører, som flytter os nye steder hen og inspirerer os til at afprøve nye veje. Vi indgår i kompagniskaber, der bliver en dynamo for Anemonens løbende kunstnerisk udvikling. I kompagniskaberne søger vi i fællesskab både synergieffekterne men også de benspænd, der udfordrer begge parter. I 2024 blev det fx til Reumertnominerede “MYCELIUM” - en danseinstallation for de 0 - 2 årige om svampenes underjordiske verden og vores forbundethed til hinanden og naturen skabt i kompagniskab med MYKA.

Og under Pandemien i 2020 indgik Anemonen kompagniskab med perfor,ancegruppen Graense-loes som er kendetegnet ved sin anarkistiske tilgang til de sceniske formater. Sammen skabte vi Mumi-forestillingen “Kometen kommer” på baggrund af Tove Janssons bog af samme navn. Graense-loes har normalt unge som målgruppe og spiller normalt for færre publikummer end Anemonen. Ved at bruge hele salen som både publikumsrum og scenisk ramme, og med et mix af lysprojektioner, skyggespil, dukketeater og performance-elementer, blev forestillingen i sin samlede form til et nænsomt, men sanseligt totaloplevelses-bombardement, hvor grænsen mellem scene og publikumsrum var udvisket.

ANEMONENS SCENEKUNSTSKOLE

Med scenekunst som udgangspunkt bygger Anemonens eget formidlingsorgan, Anemonens Scenekunstskole bro mellem teatret og publikum. Det sker blandt andet gennem tætte samarbejder med skoler, dag- og fritidsinstitutioner.

I de forestillingsrelaterede forløb for - og på skoler og institutioner kan børn bearbejde udvalgte tematikker, og gennem mobile, målrettede formidlingsaktiviteter i byens socialt sammensatte områder, når vi de familier, som ikke per tradition er stærke kulturbrugere og teatergængere.

Vi udvikler også løbende formidlingstiltag i samarbejde med kommunale og sociale aktører samt andre formidlende institutioner, som f.eks. FilmX og Rundetårn. I alle scenekunstskolens aktiviteter dyrker vi teatrets samlende kraft. Her er plads til både deltagelse, iagttagelse og samskabelse. Målet er at give børn og unge en stemme, at rammesætte kreative møder, dersætter spor, og som styrker den enkeltes selvværd, selvtillid og trivsel i et større fællesskab.


Presseomtale